Amaç ve Görevler

Doğrusal olmayan optik (NLO), lazer ışıgı gibi kuvvetli bir ışığın varlığında maddelerin optik özelliklerinin değiştirilmesi nedeni ile meydana gelen olayların incelenmesi bilimidir. Optik Malzemeler Araştırma Grubu (OMAG) yeni doğrusal olmayan optik malzemelerin incelenmesi ve uygulanmasına katkıda bulunmayı amaçlamıştır.

Çalışma Alanları

Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü'nde Mart 2006'da açılan Optik Malzemeler Araştırma Laboratuarımız, "optik malzemeler üretim ve karakterizasyon birimi" ve "ultrahızlı lazer ve spektroskopi birimi" olmak üzere 2 ayrı bölümden oluşmaktadır. Optik malzemeler üretim ve karakterizasyon biriminde spin kaplama ve yüksek vakumda buharlaştırma sistemleri ile ince film üretimi yapılabilmektedir. Üretilen ince filmlerin kalınlıkları ve yüzey haritaları spektroskopik elipsometre ile 1 Angstrom duyarlılıkla belirlenebilmektedir. Ayrıca bu birimde 4 nanosaniye ve 65 pikosaniye atma süreleri ile 1064 nm-532 nm dalga boyları elde edilen iki adet lazer sistemi mevcuttur. Bu sistemler ile malzemelerin doğrusal olmayan soğurma ve kırılma tepkileri Z tarama deney düzeneğiyle araştırılabilmektedir.

Ultra hızlı lazer ve spektroskopi biriminde 35 femtosaniye atma süreli lazer sistemi bulunmaktadır. Bu sistem Ti:Sapphire lazer osilatörü, yenileyici yükseltici ve optik parametrik yükseltici içermektedir. Yine bu sistemle malzemelerin doğrusal olmayan soğurma ve kırılma tepkileri femtosaniye atma süresinde Z tarama deney düzeneğiyle araştırılabilmektedir. Ayrıca bu birimde pump-probe spektroskopi düzeneği bulunmaktadır. Pump-probe spektroskopisi ile femtosaniye zaman dilimlerinde ortaya çıkan ve malzemede optiksel tepkiye neden olan fiziksel mekanizmalar zamana bağlı olarak ölçülebilmektedir. Böylece hem bilimsel olarak malzemenin optiksel tepkisinin mekanizması aydınlatılabilir, hem de teknolojik uygulamalar için malzemenin optiksel tepkileri optimize edilebilir.

Doğrusal olmayan optik malzemeler, optik bilgi depolama, optik anahtarlama, optik haberleşme, optik bilgisayarlar, optik algılayıcılar ve optik sınırlayıcılar gibi çok önemli teknolojik uygulamalarda kullanılabilmesinin yanında, tıp alanında foto dinamik terapide kullanılacak malzemelerin geliştirilmesi gibi çok geniş kullanım alanları bulunmaktadır.